Председателят на нотариалната камара: Не е имало кражби на фирми през новата година

"След промените, предложени от бившия министър Захариева, които станаха факт в края на миналата година до сега не е констатиран случай на измама или опит за измама с фирми". Това заяви днес председателят на нотариалната камара Димитър Танев по време на семинар. По думите му с въвеждането на измененията в търговския закон са пресечени напълно злоупотребите и кражбите на фирми.

"Преодоля се празнината да не се проверява съгласието на лицето, действителен собственик на фирмата, управителя, различните решения и протоколи. Разбира се това е по искане на самите съдружници, това не е задължителна форма. Именно кражбата на самоличност, до която се опира в случая, бе преодоляна. Възможността един мним управител да се впише като управител на юридическото лице и съответно да извърши различни измами-да източи пари от банка, да продаде недвижим имот", уточни Танев. Той добави още, че освен архив на поверената им документация, нотариусите правят и проверка в регистъра на МВР, за да удостоверят самоличността на човека, който ги е посетил. "Ако лицето иска да прехвърли фирма с електронен подпис, то трябва да дойде при нотариус, да си удостовери подписа, да се обяви кой е, нотариусът да направи справка и нататък не е възможна кражбата на самоличност на управителя", зави председателят на нотариалната камара.

Според Танев, благодарение на своевременната реакция на нотариусите, до голяма степен вече са ограничени и имотните измами. Проблем имало само при кметовете, наместниците им и консулите, които разполагат с нотариални права, тъй като те нямат достъп до регистъра на МВР и до общата нотариална система за въвеждане на пълномощните им. Така те не можели да установят кое лице цели злоупотреба. "Ние предложихме промяна в нашата наредба, която ще стане факт до месец в Министерство на правосъдието и ще създадем право на кметовете да въвеждат техните пълномощни за недвижими имоти в информационната система на нотариусите и да се прави задължителна справка. Ние нотариусите ще поемем ангажимент това да става без електронен подпис и да ги обучим", заяви Танев. "Ние трябва да докажем с работата си във връзка с измененията в търговския закон, че ние можем да възспираме и кражбите на фирми. Да докажем, че можем да помогнем и на кметоветеи наместниците им да извършат този тип заверки. Не всичко се постига с промяна в закона, нататък трябват и действия. Има необходимост от реализиране на нормативните промени", категоричен бе той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България