Председателят на парламента Димитър Главчев: Песимист съм за мажоритарния вот

Убеден е, че Мария Габриел ще е достоен български еврокомисар

Шефът на НС участва във възпоменателно шествие за жертвите в Батак

По-скоро съм песимист за приемането на внесения от ГЕРБ проект за промяна на изборното законодателство, който предвижда депутатите да се избират мажоритарно - това каза при посещението си в Батак председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

“Възможни са вариации, като гледаме мненията в отделните парламентарни групи, но трябва всеки отделен народен представител да гласува по съвест”, допълни Главчев. Той обясни, че мнението му идва от факта, че гледа реалистично на ситуацията с внесения нормативен акт.

Димитър Главчев подчерта, че трябва да се уважи гласът на 2.5 милиона гласоподаватели, които са гласували “за” на референдума, иницииран от комитета от “Шоуто на Слави”.

“Нормално е политиците да се съобразят с това”, каза още шефът на НС.

Той коментира и номинацията на Мария Габриел за български еврокомисар.

“Изключително качествена кандидатура, познавам я лично. И отляво, и отдясно чувам от български представители добри коментари. В Европа я познават. Имал съм възможността да видя отношението към нея от страна на европейски лидери, депутати, еврокомисари. Мисля, че това е много достойна кандидатура. Ресорът, който евентуално ще е “Дигитализация”, е изключително важен”, обясни Главчев.

В Батак той участва в литийно шествие-поклонение, с което бе почетена паметта на жертвите при потушаването на Априлското въстание преди 141 години.

Шествието бе организирано от Историческия музей в града с подкрепата на общината, на църковно настоятелство при храм “Успение Богородично” в Батак и на комитет “Родолюбие”-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика