Председателят на парламента Цвета Караянчева: 1 лев е стартова позиция за дебата за субсидията на партиите

Снимки: Веселина Ангелова

Съгласна съм с коалиционните ни партньори от ВМРО и е хубаво да има дебат по темата за субсидиите на партиите. Това вълнува всички политически сили. Предложението мина на първо четене в комисия, очакваме големият дебат да бъде в пленарна зала. Надявам се колегите да имат убедителни аргументи и да се вземе разумно решение. Това заяви в петък във Велико Търново председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя подчерта, че поле за дебати винаги има, защото в парламента трябва да се чуват различните мнения.

"Важно е всяка политическа сила да заяви своята позиция. Радвам се, че и БСП вече са в залата и участват в заседанията. Предстои в сряда или четвъртък следващата седмица точката ще влезе в дневния ред на Народното събрание", каза Караянчева.

Тя допълни, че политическите партии трябва да бъдат субсидирани от държавата, за да не остават в ръцете на олигарси.

"Като партиен активист, занимаващ се 12 години с политика, мога да кажа, че във всяка една община имаме офиси, секретари, които работят там. Това е възможност да се развива партийна дейност. Ако няма такава субсидия, тогава ще се търсят пари от някой друг. Дебатите ще решат какъв ще е размерът на субсидията. Но се появи страшно много популизъм и в момента 1 лев за глас е предложението и това ще е стартовата позиция, от която ще тръгне дебатът", изтъкна Караянчева.

По повод внесените предложения за диференцираните ставки на ДДС за хляба и лекарствата, тя подчерта, че популизмът разваля нормалната бизнес среда в страната.

"Всеки се опитва да се хареса по някакъв начин на избирателите. Трябва обаче да стоим на позициите на разума и наистина да правим всичко възможно да подобряваме живота на хората, но не с популизъм, не с лъжи, защото изборите свършиха. Време е да поработим по теми, които са на дневен ред", предупреди Караянчева.

Тя изброи, че трябва да се привличат инвестиции, както и да се работи за повишаване на икономическия ръст.

"ГЕРБ ще участва в дебатите, ще изложи своите аргументи и ще видим какво ще се получи накрая", коментира още Цвета Караянчева.

В петък тя уважи честването на 150-годишнината на Народно читалище "Надежда 1869" в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България