Шефът на Сметната палата: Следете даренията за партиите, за да вземете информирано решение на изборите

Сметна палата

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков прикани гражданите да следят Единния регистър по Изборния кодекс за дарения на партиите, за да вземат информирано решение.

Регистърът е отворен от началото на предизборната кампания и в него се вписват всички получени дарения, декларации за произход на дарението, предоставени имоти и движими вещи за ползване по време на кампанията.

Законът не задължава агитиращите за референдума да декларират каквото и да е и да подават каквато и да е документация пред Сметната палата – касае се за пропуск в националното законодателство, обясни Цветков пред БНР.

След приключването на тази кампания ЦИК и Сметната палата ще инициират законодателни промени в тази посока, защото сега участниците в двете кампании са неравнопоставени – участниците в изборите на президент подлежат на строга отчетност, а участниците в кампанията за референдума – не, посочи Цветков.

Има случаи на недеклариране на дарения, но тези случаи се констатират впоследствие, обясни още Цветков. След затварянето на регистъра Сметната палата получава отчетите на партиите и в рамките на последващите проверки се формира пълната картина на финансирането на всеки участник в изборите и направените от него разходи. На този етап се засичат разминаванията.

За 10 години Сметната палата е проверила над 77 хиляди декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности и е констатирала около 2300 несъответствия, стана ясно още от казаното от Цветан Цветков. Ясно изразена е тенденцията за намаляване на тези несъответствия.

Сметната палата подава сигнали до НАП и ДАНС и в резултат на последващите проверки от страна на институциите са били установени приблизително един милион лева данъчни задължения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България