Председателят на Сметната палата Цветан Цветков: От 2013 г. броят на политическите формации се е свил от 177 на 128

Продължава тенденцията на намаляване броя на партиите в България. От 2013 г. броят на политическите формации се е свил с 1/4 - от 177 на 128, това обяви пред БТВ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

През миналата година сами са се заличили 12 формации. 6 партии пък за втора поредна година не са подали декларации в Сметната палата, уточни Цетков. При това положение одитната институция ще подаде сигнал в прокуратурата, която пък ще поиска от Софийския градски съд да ги заличи.

Глобата за неподадени декларации до 31 март на всяка година е от 5 до 10 000 лв. Партиите са спестили над 40 млн. лв. от субсидии, става ясно от отчетите. На повечето спестяванията са се увеличили през изминалата година. Основната причина е, че миналата година нямаше избори, коментира шефът на Сметната палата. Регистрираните 33 участници в предстоящите избори за Европейски парламент трябва да подават информация в единния регистър на Сметната палата за всички приходи и разходи, свързани с предизборната кампания. Регистърът ще бъде открит на 26 април и е публично достъпен на страницата на палатата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика