Предсрочен вот заплашва Меркел

Партньорите й не се отказват от искането да спират мигранти

Напрежение в кабинета по всички въпроси

Заплаха от разпадане на правителството и дори от предсрочни избори е надвиснала над канцлерката Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Продължаващите сериозни разногласия в коалицията проличаха от провала на коалиционния съвет, който продължи 4 часа до малките часове в сряда, но без да бъде постигнато решение за мигрантите.

На заседанието в канцлерството в Берлин участваха Меркел, Хорст Зеехофер, вътрешен министър и лидер на ХСС - партньорите на ХДС на Меркел от 70 г., шефът на парламентарната група на ХДС Александър Добринт и Андреа Налес, лидер на социалдемократите, които участват в управляващата коалиция.

След самата среща не бяха дадени изявления, но Добринт отсече: “Очакваме от следващата седмица да започне спирането на мигранти на границата на ФРГ, ако те вече са регистрирани в друга европейска държава”. За момента Меркел не успява да постигне европейско решение на проблема с т.нар. вторично движение на търсещи убежище в ЕС, но не се и отказва от сключването на двустранни споразумения с отделни държави, които срещу финансова помощ да се съгласят да приемат обратно регистрираните на тяхна територия бежанци.

“По всички въпроси, включително и мигрантската политика, имаме много напрегната ситуация в правителството”, посочи пък Налес и призна, че не е ясно как ще се развият нещата. А на въпрос дали партията й се подготвя за нови избори, отвърна: “Ще бъда честна, чакаме да видим (какво ще се случи)”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа