Представени чрез добавена реалност занаяти от „Етър”-а бяха показани на изложение в Париж

На изложение от фестивала Bains Numerique в Enghien Les Bains в Париж български занаяти, практикувани в края на ХІХ и началото на ХХ век бяха представени пред хиляди посетители, между които губернатора на Осака Ичиро Мацуи и посланика на Люксембург във Франция Мартин Шомер. Пресъздаването им е част от проекта VRCrafts@BG.

От писмо на проф. Стоян Малешков и проф. Марин Христов, които са част от екипа по проекта, до директора на ЕМО „Етър” в Габрово доц. д-р Светла Димитрова става ясно, че интереса към българската проява е бил голям. Благодарение на съвместния проект в Париж са презентирани част от съхранените в музея занаяти.

Събитието е било посетено от над 35 000 души, става ясно от благодарственото писмо на двамата професори.

"Проектът VRCrafts@BG е вдъхновен от българския етнографски музей на открито „Етър”. Идеята е да се даде възможност на хората, чрез тъй наречената добавена реалност, да се запознаят с традиционната българска архитектура, занаяти и обичаи от историческия период, представен в музея”, обясняват етнографи.

За да се види продукта от съвместния проект, може да посетите Шарланджийската работилница в ЕМО „Етър”. Чрез него съвременните хора могат да наблюдават как се произвежда шарлан (б.а.масло от орехи) в миналото. Това става именно чрез възможностите на добавената реалност.

Според digital.bg добавената реалност комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни – изображения, звук и други сетивни подобрения. При смартфоните, добавената реалност работи с приложение, което търси маркер, обикновено черно-бял баркод. След като намери маркера, приложението наслагва върху него 3D обект. Използвайки камерата на телефона, за да следи относителното положение на устройството и маркера, потребителят е в състояние да се разхожда и разглежда предмета от всички ъгли. Игри като Pokemon Go използват добавената реалност малко по-различно. Вместо да използва физически обекти, играта Pokemon Go показва 3D виртуален обект с някакъв дълбочинен трик. Може спокойно да се движите и този обект ще е пред вас, стига разбира се да не напускате правилната посока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони