Представители на седемдесет държави се събират в Париж в опит да съживят мирния процес между Израел и палестинците

Представители на седемдесет държави се събират днес в Париж в опит да съживят мирния процес между Израел и палестинците, предаде Би Би Си. Основната цел на участниците в конференцията е да накарат двете страни от конфликта да потвърдят ангажимента си към обособяването на палестинска държава редом с Израел и да се въздържат от политика на свършени факти.

Последният кръг от директните преговори се провали през април 2014 г. Израел обвинява палестинското ръководство в подстрекателство към насилие и отказ да го признаят като еврейска държава. Нерешени остават въпросите за статута на Йерусалим, правата на милионите палестински бежанци и израелските заселници на Западния бряг на река Йордан.

Съветът за сигурност на ООН осъди наскоро еврейската колонизация на територията, която палестинците искат за своя държава. Израелското правителство реагира остро срещу резолюцията. Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че няма да се съобразява и с решенията на днешната конференция, която, по думите му, е насочена срещу интересите на неговата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа