Представители на 200 държави се събират в Маракеш заради Парижкото споразумение за климата

Представители от почти 200 държави ще се съберат в Маракеш, Мароко, в понеделник за разговори по осъществяването на Парижкото споразумение за климата, предаде БНР.

Представителите на държавите ще се съберат само два дни след като споразумението влезе в сила, и беше подкрепено от САЩ и Китай, които са големи замърсители.

Приканвам конференцията на партиите да одобри проекта за решението, озаглавен "Парижко споразумение", което се включва в документа. Оглеждам стаята, виждам, че реакцията е положителна. Не чувам никакви възражения. Парижкото споразумение за климата е прието,обяви председателят на конференцията на ООН за борба с климатичните промени - френският външен министър Лоран Фабиюс.

Целта на договора е да се намали използването на изкопаеми горива през втората половина на века и по този начин да се задържи увеличаването на температурите на планетата до 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната ера.

По данни на ООН емисиите на парникови газове през 2030-а година ще бъдат 14 милиарда тона, което ще е повишение с 2 милиарда тона.

Срещата на върха в Маракеш, под надслов "Конференция на партиите", ще се състои между 7-и и 18-и ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят