Представител на американската администрация съобщи, че Помпео ще призове Орбан да се откаже от "Турски поток"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще използва визитата си в Унгария следващата седмица, за да призове премиера Виктор Орбан да се откаже от планираното включване на страната към газопровода „Турски поток“, съобщи днес представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Единият от вариантите е тръбата да премине от турска територия на българска, а след това да продължи към Сърбия, Унгария, Словакия.

Пред унгарските власти Помпейо ще изрази и безпокойство от засилващото се присъствие на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“.

По-рано Държавният департамент съобщи, че от 11 до 15 февруари Помпейо ще посети няколко европейски страни - Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия, информира БНР. На 11-ти дипломат №1 на САЩ ще има среща в Будапеща с Виктор Орбан, с външния министър и с министъра на отбраната. С тях той ще обсъди двустранните отношения, в това число и сътрудничеството в отбраната, енергетиката и регионалната сигурност, подкрепата за Украйна, начините за противопоставяне на руското и китайското влияние и за укрепване на западния алианс.

В Будапеща и в Братислава държавният секретар на САЩ ще обсъди засилването на сътрудничеството в сферата на сигурността с цел противопоставяне на руската агресия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят