Представиха книгата с неизвестните стихове на Яворов

Със запалването на огъня на Яворовата поезия в родния град на големия поет – Чирпан, бяха открита традиционните Яворови януарски дни. Огънят беше пренесен от ученици от къща-музей „Яворов” до паметника на твореца, който се издига в парка в града. Там бяха поднесени венци и цветя.

„Тази душа голяма и нежна. Това сърце пламенно, този гениален поет – той е на всички българи, но честит е Чирпан, защото има за син този гениален поет” – каза в приветствието си Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание.

Яворовите дни бяха открити официално от кмета на Чирпан Ивайло Крачолов, който се обърна към присъстващите с думите: „Днес ние 142 години по-късно с огромен респект и уважение говорим за Яворов – за патриота, за родолюбеца, за поета, за гения.”

Във Военния клуб се състоя премиера на книгата „Непознатият Яворов”, в която са отпечатани три неизвестни негови стихотворения и новооткрити документи. Фондация „Яворов” ги откупи в началото на годината от колекционер. Необходимите за целта 27 000 лева бяха осигурени със съдействието на Георги Първанов, който беше официален гост на празника.

„Научих от председателя на Фондация „Яворов” Тодор Иванов за наличието на тези ценни документи, на са нужни средства. Поех ангажимента, позвъних на няколко бизнесмени и се оказа, че дарителското чувство в българския бизнес не е умряло. Откликнаха хората, г-н Манджуков даде необходимата сума и в резултат на това имаме едно събитие, което е откровено, силно, красиво, допълва днешните яворови тържества” – сподели Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България