Представиха Национална стратегия за младежта във Варна

Здравословното хранене и практиката в училище влязоха в "Дърво на проблемите"

Националната стратегия за младежта 2020 бе представена във Варна от зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева. Събитието в Юнашкия салон събра представители на неправителствени организации, студентски и ученически съвети, които се запознаха с реализираните дейности до момента и с предстоящи събития.

"Като град, който бе Европейска младежка столица през 2017 г., имаме опита и самочувствието да споделим добри практики в сферата на младежките политики и в спорта, защото тази година сме носители и на титлата Европейски град на спорта. Вярвам, че всяка организация може да представи свой опит и интересни идеи, които да бъдат полезни и на национално ниво", заяви при откриването на форума кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че т. г. в общинския бюджет са заложени над 800 000 лв. в подкрепа на различни младежки проекти, като приоритетни за 2019 г. ще бъдат темите, свързани с опазване на околната среда и развитието на предприемачеството.

"Успоредно с това работим за развитие на инфраструктурата, която е свързана с активния живот на младите хора – обновихме Младежкия дом, ще изградим 3 нови спортни комплекса и нови спортни площадки в училищата", допълни кметът.

Ваня Колева съобщи, че ММС работи усилено по изготвянето на Национална стратегия за младежта 2020-2030 г. заедно с неправителствения сектор, като реализацията й предвижда й нормативни промени в Закона за младежта. За да формулират ясно текущите предизвикателства, участниците във форума ги представиха по метода "Дърво на проблемите". Основните се оказаха здравословното хранене в училищата и практическите занимания в клас и при извънкласни дейности.

Младежите подредиха на дървото и темата за равнопоставеността на половете, грижата за децата в неравностойно положение, професионалната реализация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България