Представиха новото ръководство на „София тех парк“

????????????????????????????????????

Министърът на икономиката Теодор Седларски представи на брифинг в Министерство на икономиката новия изпълнителен директор на „София тех парк“ Ангел Ненчев и членовете на Съвета на директорите - Васил Караиванов и Натанаил Стефанов, съобщиха от ведомството.

„Целта на новия екип от млади и енергични хора, с опит в бизнес управлението и проектното финансиране, е да покрият възможно най-скоро амбициозните планове за „София тех парк“, които имаме“, каза Седларски и допълни, че идеята е той да бъде място, за иновативни бизнес идеи и модел на устойчиво финансиране, с което да не зависи от държавата.

По думите на икономическия министър сред първите задачи на новия екип е да започне експлоатацията на научните лаборатории в „София тех парк“, както и да сформира бизнес съвет към него, който да даде визия за бързото му развитие. От своя страна заместник-министър Лъчезар Борисов допълни, че съвсем скоро се очаква на база публичност и прозрачност да стартират конкурси за учредяване права на строеж върху територията на технопарка. „Целта ни е привлечем висококачествени инвеститори, с което да се създадем една иновативна екосистема на световно ниво“, подчерта той.

Новият изпълнителен директор на „София Тех Парк“ Асен Ненчев представи себе си като възпитаник на университети в чужбина. Натрупва опит в банката „Мерил Линч“, където се занимава с хедж фондове и се издига до позицията на вицепрезидент. Преди 4 години се завръща в България и оглавява финансовия отдел на „Лукойл България“.

Председателят на Съвета на директорите Васил Караиванов сподели, че е завършил Стопанския факултет на Софийски университет, където към момента преподава. По думите му преподавателката дейност е негово хоби, извън което се занимава с управление на небанкови финансови институции и финансови посредници. Участвал е и в създаването на първия публичен фонд за недвижими имоти и има няколко предприемачески дейности, като създаване на компания за мобилни приложения в образованието. Има опит и в старт-ъп компании.

От своя страна Натанаил Стефанов заяви, че е представител на старт-ъп общността. Завършил е Софийската математическа гимназия и "Стопанско управление" в СУ, където също към момента преподава. Той разказа, че има специализации в САЩ и Англия. Интересите му са в три сфери – бизнес, образование и обществена дейност. В бизнеса е работил в сферата на маркетинга. Две от каузите, за които е работил, са за връзка между образованието и бизнеса, както и създаването на продукти с висока добавена стойност.

По време на брифинга директорът на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ивелина Пенчева представи напредъкът по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя поясни, че от началото на новия програмен период до сега размерът на договорените средства е 43 %, на изплатените средства е почти 13 %, а размерът на сертифицираните проекти от бюджета на програмата е 10 %. В момента има две отворени за кандидатстване процедури – едната е за развитие на клъстери в България с общ бюджет 20 млн. евро, а другата за енергийна ефективност в големи предприятия с общ бюджет 50 млн. евро. Предстои до края на годината, съгласно индикативната годишна програма, да се обяви на първо място процедура за разработване на иновации от съществуващи предприятия, като до края на месеца ще бъде публикуван пакетът с насоките за кандидатстване.

По време на брифинга изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева представи Централизирания дигитален информационен регистър на българските малки и средни предприятия, отговарящи на критериите за качество на услугите. Според нея целта на платформата е да се създадат профили на българските МСП, с което да се улеснят и подпомогнат бизнес взаимоотношенията им с настоящи и бъдещи партньори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика