Представиха ново българско вино с иновативна тапа

PIXELS Мерло получи висока оценка от професионалната гилдия

Мерло остава любимият червен сорт на българите, показват пазарните проучвания. То е сред най-широко разпространените и познати класически винени сортове у нас следвано от Каберне Совиньон. Вината от Мерло са по-малко танинови, с ниски киселини, което ги прави по-меки и пивки, казват професионалните енолози.

pixels мерлоНай-новото българско Mерло е включено в серията PIXELS на New Bloom Winery. Производителят използва изцяло собствени лозови масиви и се наложи като една от най-модерните и иновативни изби у нас. Новото им вино се затваря с иновативната тапа Ardea Seal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”, който е в най-долната част на тапата и позволява контрол на кислорода в бутилката. Тапата се приема за алтернатива на класическия корк. Подобна тапа се използва за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията “гранд крю”. Тапата се отваря с тирбушон, запазвайки звука, който издава издърпването на класическия корк и може да се ползва многократно, обясниха експертите от New Bloom Winery. Това позволява съхранение на червените вина PIXELS и след отваряне за по-дълго време. В новото PIXELS Мерло са запазени характерните за сорта аромати на зрели черни плодове, касис, синя слива, акценти на шоколад и какао, дори лека пикантност. Вкусът е мек, сочен, балансиран с достатъчно дълъг финал с букет на същите плодове и съставки, коментира на свой ред председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски, който бе сред първите дегустатори на новия продукт. PIXELS Мерло се съчетава с вегетарианска храна, паста, пица, барбекю, свинско, телешко, агнешко, дивеч, пикантни блюда и твърди сирена. „Вино, което ще носи приятни моменти в ресторант, бар, у дома и на открито“, обобщи Михаил Марковски в края на дегустацията.

Марката PIXELS включва изцяло едносортови вина от Совиньон блан, Шардоне, пенливо от Глера, розе от Гренаш и червено от Каберне Совиньон. PIXELS Каберне Совиньон бе първото вино у нас, което се затваря с иновативната система Ardea Seal. Вината на New Bloom Winery за кратко време се наложиха на българския пазар. Избата разполага с 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийска низина. В последните пет години винарната е напълно реконструирана чрез инвестиция от 10 млн. лв., Тази година New Bloom Winery се върна от световния винен конкурс в Лос Анджелис със 7 медала. 5 от наградите бяха отредени за модерното градско вино PIXELS. Вината са и единствените от България с медали в рамките на елитното състезание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме