Представят археологически новости и атракции на 13-то издание на фестивала „Орел на Дунава“ в Свищов

За поредно издание Свищов, приемникът на античния и средновековен град Нове ще сбере между 2 и 4 юни под знамената утвърдени и дебютиращи групи, пресъздаващи света на Римската империя. Организаторите ще предложат широк спектър от събития в програмата. Най-новото в света на археологията, иновативни методи за представяне на историческото наследство, практическо приложение на теоретическите модели, културни мостове и бариери между народите на античността, демонстрация на техните военни тактики, бит, изкуство и мироглед,зашеметяващи демонстрации на обездка, бойна подготовка, владеене на оръжието, строева подготовка и дисциплина, ще потопят гостите на фестивала в едно пълноценно приключение от оживялата история.

Новото в тазгодишното издание на „Орел на Дунава“ е разширяването на периметъра на представяните находки и проучвания. В търсене на по-широко представяне на региона и неговите икономически и административни връзки, в Посетителския център на археологическия комплекс „Нове“ ще бъдат презентирани близките археологически обекти Керамичен център Павликени и римския град Никополис ад Иструм. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с находките и историята на проучванията в тях. Сътрудничество, което организаторите на „Орел на Дунава“ ще разширяват и обогатяват. Новост е и рок концертът, който ще нажежи въздуха в легионната принципия. Хедлайнер в петъчната вечер ще е култовата етно-рок банда Балканджи, а страстите преди тях ще подгреят младите виртуози от Стенли Стефанов Проджект.

В събота Теодосий Спасов ще разкрие пред зрителите космическите предели на таланта си. Часове преди това, друго едно възприятие ще е на прицел. „Кулинарният гуру Петър Михалчев заедно с ученици от Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов ще демонстрират вкусовете и ароматите на античната кухня. В мащабните възстановки ще вземат участие познати и нови за почитателите на най-престижния български античен фестивал групи. Освен доказаните участници Първи италийски Легион от Свищов, Бага-тур от Стара Загора, грациите Нимфите на Дакия и лидерът Групо Сторико Романо от Рим, своите познания и екипировка ще демонстрират румънските реенактори от Приятели на музея (AMICII MUZEULUI), Асоциация Данаис, Виртус Антика, както и новата свищовска група Дукс Антика, пресъздаваща древните готи, несправедливо пренебрегван фактор в етногенезиса на днешните българи”, информират от общинската управа на крайдунавския град.

Тридневният фестивал ще включи още отличаване на личности с принос към опазването и популяризирането на културно-историческото ни наследство, детски конкурси и състезания, изложба на керамични реплики на антични съдове, 3D модели на находки, презентации на занаяти, танци, парад по улиците на града и мащабна възстановка на битка от кампанията на Траян срещу даките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България