Представят живи картини на Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив

Община Пловдив и Комитет „Родолюбие“ канят всички жители и гости на Пловдив на 22 септември (петък) от 10,30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб, където ще се представят живи картини на „Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив“.

На 22 септември 1908 година, използвайки създалата се благопоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за цар на всички българи. С този акт съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта на България, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

След края на възстановката участниците и публиката заедно ще извървят пътя до Колоната на Независимостта в градинката на площад „22 септември“. Там тържествено ще бъде отбелязана 109-ата годишнина от обявяването на независимостта на България с участието на Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци, слово на историка доц. Симеон Кацаров, а водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичния театър Ивайло Христов.

Честванията на 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България ще започнат в Пловдив на 22 септември (петък) в 10 часа в храма „Света Неделя” с молебен, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов" , и с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Александър Малинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България