Представят новите винетки утре

Утре – 8 декември, министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще представят винетните стикери за 2017 година. Това съобщиха от АПИ.

Пресконференцията е от 11 часа в сградата на пътната агенция.

Цената на стикерите през 2017 г. ще остане непроменена. С въвеждането на новата тол система за тежкотоварните автомобили обаче се очаква да има промяна в ценообразуването и при винетките. Това обаче ще стане най-рано през 2018 г.

Заради драстичното поскъпване на стикерите (с една трета) миналата година имаше бум в кражбите на винетки. Водачи откриваха автомобилите си изрязани дупки в предните стъкла, където е била залепена винетката. В интернет избуя търговията с винетки втора ръка, сваляни от закупени употребявани автомобили.

Годишната винетка вече ще бъде валидна от 1 януари до 31 декември на годината, за която е издадена. Това предвижда новата наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, приета от кабинета преди месец. При заплатена винетна такса за предходната година шофьорите ще имат правото да ползват републиканската пътна мрежа в срок до 31 януари на следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България