Представят поетичен спектакъл за Мина в Елена

Пролетният празник Благовещение влезе в културния календар на Елена с поетична вечер, посветена на Мина Тодорова, любимата на поета Яворов, неговото вдъхновение за едни от най-пленяващите стихотворения в българската любовна лирика.

На 25 март преди 112 години в столичния дом на писателя Петко Ю.Тодоров, брат на Мина, е съдбоносната среща на 16-годишната девойка от Елена с поета. Още същата вечер Яворов излива чувствата си в едно от най-хубавите си стихотворения – „Благовещение“. След загубата на любимата, връщайки се в спомените си за първите им срещи той ще напише в дневника си: „Блага вест я нарекох аз в своя живот. И тя радваше очите ми, подобно на бяла лилия сред поле през май..“

На романтичната любов между двамата, започнала от деня Благовещение, е посветен поетичен спектакъл в Елена по стихове и писма на Яворов до Мина. Лиричното представление е подготвено от Малък драматичен театър „Старостолица“ от Велико Търново с участието на Иван Митев и Кристияна Лалева.

След поетичния спектакъл с начало 17.30 часа на 23 март, петък, в зала 101 на общината организаторите са подготвили предизвикателство към публиката. Всеки, който каже стихотворение на Яворов, посветено на Мина, ще получи книга със стихове на поета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България