Представят римейк на първата лента "Българан е галант"

Младите фенове на седмото изкуство от кино школа „Братя Люмиер“ във Варна ще отбележат рождения ден на българското кино с прожекция на римейк на първата лента „Българан е галант”, съобщиха от пресцентъра на Общински детски комплекс. Неин режисьор е Юлиан Минков, а сценаристи са Тодор Николов и Деян Статулов. В тази версия Българан се играе от Тодор Николов, а младата дама от Таня Пенева.

На 13 януари тези, които помнят биографията на българското кино, се сещат за първата родна прожекция, състояла се в салона на „Модерен театър” в София. Но преди „Българан е галант” (1915г.), комедия, режисирана от Васил Гендов и продуцирана от акционерно дружество „Модерен театър”, у нас попадат и други герои и обстоятелства, които заслужават внимание. През 1897 г . в Русе, а после и в други градове, гражданите започват да се събират около афиши със следни любопитни съобщения: „Ново! Кинематографът - чудо на ХХ век” и срещу левче зрителите се потапят в историйките, дело на Братя Люмиер.

Така и нашенци присъстват на „Закуска на бебето”, „Полетият поливач” и досущ като парижани реагират, когато влакът пристига на гара Сиота, припомня кинокритикът и ръководител на школата Елица Матеева. Според нея идеята на подобен род уроци с прожекции е младите кинематографисти да се запознаят с историята на българското кино, защото в нея са вложени не само усилията и творческото мислене на първите кинодейци, но и стремежът към един нов и по-добър свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино