Представят сборника „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза”

Представят сборника „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“ в Севлиево. Писането му започва в далечната 1976 г., когато Христо Темелски постъпва на работа като уредник в Градския исторически музей. Тогава той с изненада установява, че миналото на Севлиево и Севлиевския край е почти неизследвано през османския период, а преведени и публикувани са само няколко документа през 1967 г.

Така историкът се заема с нелеката задача, заедно със Стефан Андреев, да съберат историята на града си от османското време в един сборник, който да направят общодостъпен за широката аудитория. Години по-късно това става факт и сборникът ще бъде официално представен на 29 октомври от 17:30 ч. в зала 300 на Община Севлиево, а участие в срещата ще вземат авторите на изданието Стефан Андреев и Христо Темелски.

Всеки, който разлисти сборника, ще може да разбере кога за първи път е било споменато името на днешния град Севлиево, какви са основните събития, които са се случили в Севлиево и Севлиевската каза в османските години и още много други интересни и важни факти.

Авторите не крият, че са срещнали немалко трудности в събирането на материалите, за да стане сборникът факт, особено при видеоматериалите. Някои микрофилми са се оказали с толкова лоша резолюция, че са на практика нечетими, а в същото време липсват добри апарати за четене на такива филми – наличните машини са прекалено стари и са неизползваеми.

Включените в сборника документи няма как да изчерпят всички османски материали от този период. При по-нататъшното проучване на чуждите османски архиви вероятно ще се открият още документи за Севлиево и неговата каза, които ще доосветлят разглеждания период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони