Представят фотоизложбата "Света гора: През погледа на фотографския обектив" в Търново

Светогорското представителство в Солун, съвместно с Община Велико Търново и Центъра за гръцки език и култура и Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ представят в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица фотоизложбата „Света гора: През погледа на фотографския обектив".

Експозицията показва снимки в Атон на четирима съвременни фотографи- Zoran Purger от Сърбия, Ali Borovali от Турция, Zbigniew Kosc от Пoлша и Valery Bliznyuk от Русия. Тя ще бъде открита на 17 ноември и ще гостува във Велико Търново до 3 декември.

Фотосите са представени за първи път в Солун през септември 2015 г., където остават до март 2016 г. След това изложбата гостува в Sismanoglio Megaro на Генералното консулство на Р. Гърция в Истанбул, а по-късно в Никозия е открита от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Следващите изложения са в град Катерини – Гърция /ноември 2016 г./ и в криптата „Св. Сава" в Белград - от 29 март до 20 май 2017 г.

Атон е бил и е специално място, което привлича хиляди творци, историци, писатели, поети, художници, но най-много фотографи. Четиримата майстори на обектива посещават многократно историческото място и се изявяват като поклонници-посетители, запечатвайки уникални моменти от естествения релеф, религиозните навици, ежедневието на монасите. Те се фокусират върху лицата на атонските старейшини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони