Предстои проучване за мониторингова мрежа на околната среда в София

Спазено е законодателството относно броя автоматични станции за измерване на въздуха. Това обясни пред БНТ Йоана Христова, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване" в Столична община. В момента в София те са 5 - в Дружба, Павлово, Хиподрума, Надежда, Младост. Има и фонова на "Копитото".

Прогнозният модел, ако се захранва от повече данни вероятно би имал по-голям процент на достоверност. Ако обаче има натрупана достатъчна информация във времето, уточни Йоана Христова.

"Ние оценихме този интерес и вероятна необходимост от допълнителни мониторингови станции. И това беше обявено като част от мерките ни в програмата. През тази година предстои да стартираме проучване относно местоположение, потенциални възможности за разполагане и технически варианти и икономическа обосновка за местна мониторингова мрежа.", каза Христова.

Решението за националната система е въпрос на диалог, но решението за местна мониторингова мрежа е решение на Столична община, обясни тя.

Част от предложените мерки срещу мръсния въздух са: да се преминава към "зелен билет", безплатно ползване на буферни паркинги при удостоверяване, че е ползван градски транспорт за същия ден, паркирането в "синя зона" да бъде увеличено като цена, да сигнализираме органите на КАТ да правят проверки с мобилни газанализатори.

Дебатът предстои.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България