Пред епидемия обявиха в Търговище

Снимка: Архив

Отсъстват 23% от учениците в областта, увеличават се болните

Предепидемична обстановка обяви в петък Регионалното бюро за борба с грипа в Търговище за цялата област. Заболяемостта все още е на относително ниски нива, но с тенденция за повишаване. За четири дни са регистрирани 149 болни на 10 000 души. Средно 23% от учениците отсъствали от занятия по медицински причини.

Взети са проби от 10 пациенти, чакащи пред лекарски кабинети, които са изследвани в националната лаборатория. 2 от пробите показват наличието на грипен щам „Сингапур”, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Заради повишаващия се брой заболели и обявената предепидемия, се въвеждат ограничения. Те включват спиране работата на женски и детски консултации, свиждания в болниците, засилване на входящия контрол в детски градини и училища за недопускане на болни деца, засилване на мерките за предпазване от вътреболнично заразяване и други.

Ръководството на областната болница ежедневно ще подава информация в инспекцията за усложнения при пациенти с грип и остри респираторни заболявания. Ще се изискват и справки за отсъстващите от всяко училище.

Следващото заседание на бюрото е насрочено за вторник, за да се проследи динамиката на разпространение на заболяванията, но при нужда ще се събере и извънредно.

От РЗИ уточниха, че при заболели около 240 на 10 000 души население се обявява грипна епидемия. Мерките се засилват и заради изолирания грипен щам. Такива грипни щамове не бяха засичани миналата и по-предната година, когато в региона върлували парагрипни вируси, които не водели до епидемия. Добрата новина за хората с противогрипни ваксини била, че ползваните тази година били и за вида, които се разпространява сега, казаха лекари.

Ако се стигне до грипна епидемия, тя ще бъде първата от години в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони