Пред НОИ посочваме как да ни сметнат пенсията (обзор)

Носете документи за трите най-добри години

Мобилни екипи тръгват по места, за да обясняват промените

Кандидат пенсионерите трябва да изберат по коя формула искат да им се изчисли пенсията, като посочат това чрез отметка в заявлението, което се подава пред Националния осигурителен институт. Във формуляра трябва да се отбележи, ако желае в нейния размер да се вземат предвид трите последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, избрани от него, преди 1 януари 1997 г.

За целта трябва да се предоставят и документи за трите най-добри години.

Ако хората забравят да направят отметка, но предоставят документи за трите години, от НОИ пак ще изчислят служебно и по двете методики, и ще им предоставят по-благоприятния размер на пенсията.

Желаещите да се пенсионират по новата методика не трябва да носят документи и да правят отметки в заявлението.

Бъдещите пенсионери вече могат и сами да си изчислят пенсията по двете формули чрез електронен комбиниран калкулатор на НОИ.

Според експерти старата формула ще бъде по-благоприятна за хора с пенсия за осигурителен стаж и възраст и тези, които са се трудили при тежки условия. А новата - за инвалидите, учителите и полицаите.

Мобилни екипи на НОИ започват консултации по места. Графици за тях ще бъдат качени в териториалните поделения на института и в кметствата. Хората задължително трябва да носят документ за самоличност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари