Президентските избори в Македония ще се проведат на 21 април

На 21 април ще се проведе първият тур от редовните президентски избори в Република Македония. Ако на първия тур нито един от кандидатите не спечели подкрепата на над 50 на сто от избирателите, тогава ще има втори кръг - 5 май.

Тази вечер председателят на парламента Талат Джафери подписа указа за провеждането на президентския вот, информира БГНЕС. Сегашният държавен глава Георге Иванов няма право да участва в надпреварата, защото е втори мандат президент. Неговият мандат изтича на 12 май. Новият държавен глава на практика ще бъде и първият на Република Северна Македония. До момента нито една от големите партии не е обявила своите кандидати.

Управляващият Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев ще вземе решение на конгреса си на 3-ти март. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви конкурс и ще вземе решение на партиен форум на 16 февруари. Успоредно с президентските избори в три общини ще се проведат и местни избори за кметове, в които понастоящем са назначени действащи длъжностни лица. Кметове ще се избират в Ново село, където предишния кмет подаде оставка, както и в Охрид и Дебър, чиито кметове са починали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа