Президентските избори - фиаското на Трайчо и Татяна

И Радев, и Цачева нито за миг не трябва да стават заложници на опитите да бъдат вкарани в дебата президентът да проявява инициатива за промяна на независимостта на съдебната власт.

Арогантно и надменно поведение демонстрираха политическите бройлери на българската олигархия след резултатите от първия тур на президентските избори. Парадоксално, но на фона на колосалния си провал, вместо да поеме отговорност, номинираният от олигархичния кръг “Капитал” Трайчо Трайков започна ту да изнудва кандидата на управляващата партия, ту да лепи етикети върху временния водач преди балотажа.

Синхронно поведение демонстрира и падналият окончателно на електоралното дъно на “традиционната десница” - политическото джудже Радан Кънев. И той, вместо да освободи “дясното” от присъствието си, реанимира мокрите си сънища и пак се зае да прави “чисто” нова партия. От пейзажа на оплаквачките отсъства само Татяна Дончева, но тишината й няма да е за дълго.

Зад гротескното поведение на бройлерите техните кукловоди очевидно се опитват да скрият друга, далеч по-голяма срамна истина - за това, че гласът на народа даде ясен знак за пълната несъстоятелност на нуждата от реформа на “съдебната власт” и в частност за “политически абордаж” на прокуратурата. Нещо, за което упорито години наред не пестят средства олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев, Гриша Ганчев, Цветан Василев и т.н. и т.н. За щастие отвъд паралелния свят на “агнешките главички”, подсъдимия “фармацевт и издател на хибридни сайтове”, “банкера беглец”, подсъдимия “захарен великан” реалността се оказа напълно различна.

Заради това изглеждат напълно несериозни амбициите на олигархията да заставят класиралите се за балотажа кандидати да се ангажират, че който и да спечели, ще превърне президентството в трамплин за атака и овладяване на съдебната власт. А такива амбиции има. През 2017 г. новият държавен глава ще трябва да подпише указ за новия председател на Върховния административен съд. През 2019 година пък петият български президент ще трябва да подпише указ за встъпването в длъжност на следващия стожер на закона - главния прокурор. Наред с това след броени месеци предстои и избор на нов състав на Висшия съдебен съвет, в който, макар и да няма участие, държавният глава винаги може да вземе отношение. Все теми, които изглеждат жизненоважни за вечно страхуващите се от възмездието олигархични кукловоди.

И Радев, и Цачева нито за миг не трябва да стават заложници на опитите да бъдат вкарани в дебата президентът да проявява инициатива за промяна на независимостта на съдебната власт. Не защото това не е сред правомощията му, а защото това би довело до пълно амнистиране на престъпно забогателите от крадливата приватизация и за ползващите държавните ресурси и в наши дни олигарси да трупат колосални печалби, с които да купуват цели партии, огромно количество медии и съдии. Фиаското, което претърпяха Трайков и Дончева, трябва да служи за урок на далеч по-достойните Радев и Цачева.

Следвай парите…

Кампанията на персоналния кандидат на олигарсите от кръга “Капитал” Трайчо Трайков всъщност се оказва най-скъпата спрямо вложените средства срещу получен брой гласове. Найс, а?! Какво нещо прави властта, при това само за две години управление. За зла ирония, неефективно похарчените средства (основно в трите национални телевизии и в медиите бухалки на Прокопиев и Донев) установява проучване на позабравената “грантова” протестърка Антоанета Цонева, правеща отново срещу грант мониторинг на парите, които кандидатите харчат в кампанията. Сайтът “Отворен парламент” показва, че срещу получени малко над 200 000 гласа (5,87% при обработени 95,17% протоколи) към 3 ноември 2016 г. официално кампанията на Трайков в медиите е струвала 355 776, 05 лв. За сравнение - класиралият се шести Трайчо Трайков е похарчил с 50 000 лв. повече от класиралия се втори след първия тур на изборите. С тази разлика, че срещу 300 000 лв. Цецка Цачева е получила четири пъти повече гласове.

При "следването на парите" от спонсорите “вади очите” едно дарение, извършено още през първия ден (6 октомври 2016 г.), в което законът допуска да се подпомага кампанията. Дарението е дело на един от “бащите” на олигархичния кръг “Капитал” - бившия депутат на Иван Костов и днешен бизнесмен - Никола Джипов Николов от Разград. Известният с прякора си “агнешката главичка” приватизатор от края на 90-те години и началото на новия век е дарил максималната допустима сума по закон - 10 000 лв. “лични средства”.

Публично известен факт е, че докато Трайчо Трайков е министър на енергетиката, страната ни преживя бум по присъединяването към електропреносната мрежа на соларни паркове и ВЕИ централи. А за запознатите е добре известно, че именно “агнешката главичка” Николов е сред основните играчи на изкупуваната от НЕК на завишени цени електроенергия, произведена от соларни паркове. Макар и адресно регистриран в Разград, някогашният депутат често може да бъде забелязан в една от офис сградите, която фирма на “ученика му” Иво Прокопиев стопанисва на софийската улица “Шейново”.

Фалшивото свирене на адвокатката на олигархията

За да си гарантира, че ако “капиталистчето” Трайков не успее, то Дончева ще играе “втора” цигулка в осигуряването на индулгенция срещу наказателно преследване, олигархията я издигна като алтернативен кандидат, за да има свое лоби и в „ляво”. Персоналният адвокат на захаросания “великан” от село Микре и някогашна юридическа защитничка на интересите на “Мултигруп” успя обаче единствено да похарчи парите на спонсорите си. Фалшивото свирене на цигулка, с което Татяна Дончева си въобразяваше, че ще е оригинална и така ще спечели симпатии, не само че отблъсна избирателите, но друга екзотична идея я прати в политическата история. “Президентът да назначава главния прокурор”, мечтаеше си Дончева и успя да заблуди едва 60-ина хиляди гласоподаватели, което я прати до “титана” на IQ-то Митьо Пищова.

Уродливото лице на “умните” и “красивите”

На първия тур на президентските избори изключително зряло и напълно закономерно обществото показа “червен картон” на опита на олигархията да извърши погром над съдебната власт, прикрит зад мантрата “съдебна реформа”. Хибридните атаки срещу главния прокурор Сотир Цацаров, които го следват от началото на мандата му, не просто се провалят една след друга, но очевидно вече омръзнаха на гражданите, които мрежата от медии бухалки на олигархията се опитват да заблудят, пропагандирайки “опорните точки” на кукловодите.

Не на последно място, независимата кандидатура на бившия премиер Пламен Орешарски, въпреки продължаващото над три години сатанизиране, с далеч по-скромна кампания и получена в последния момент подкрепа от ДПС успя с лекота да изпревари напъните на “реформатори” и “протестъри” да напомнят за себе си чрез скъпите обувки на Трайчо Трайков, самотно крачещ по жълтите павета.

“Червен картон” и за самозабравилите се превратаджии в Темида

Отказът на мнозинството от българските граждани да се хванат на “въдицата” за нуждата от “онази” реформа, пробутвана им от “реформатори”, “протестъри”, “грантаджии”, “олигарси” и “медии бухалки” трябва да подейства като “червен картон” за самозабравилите се превратаджии в съдебната власт - председателя на ВКС Лозан Панов, члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев и нарушаващата Закона за съдебната власт върхушка на Съюза на съдиите в България, която отказва да декларира членската си маса от страх, че освен работещите в съдебната система, но и цялото общество ще узнае пълната несъстоятелност на “грантовата” организация.

Медицината е безсилна

За да е пълен фарсът на бройлерите на олигархията, накрая ще отделим заслужено внимание на проваления бивш правосъден министър. Между заплахите за саморазправа и вкарването на поредната доза доноси в предстоящите два европейски доклада за прокуратурата и за правосъдието и вътрешния ред, сдобилият се през краткия си мандат с прякора Пинокио дървен философ Христо Иванов все по-трудно намира оправдание за грантовете (последният в размер на 1 184 760 лв.), които пилее, не просто без успех, но очевидно вече нанасящ електорални щети върху политическите проксита на кукловодите си. Освен че логореята на адвоката без права е достигнала до нива, пред които медицината е безсилна, съвсем скоро идва времето и за отговора на призваната да защити справедливостта “в името на народа” единствена по конституцията легитимна институция - прокуратурата.

Първият тур на изборите показа, че обществото категорично обърна гръб на олигарсите, като прати в забвение бройлерите им, време е държавното обвинение да докаже и вината на същите тези кукловоди, които, след като загубиха президентския пост, съвсем скоро ще трябва да се разделят и с поста на еврокомисар “на повикване”, каквато роля играеше приключилата злополучно кариерата си в Брюксел довереница на Иво Прокопиев - Кристалина Георгиева.

`

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи