Президентски избори в Кипър днес

В Кипър днес ще се проведат президентски избори. За поста държавен глава се борят девет кандидати, предаде ТАСС.

Според законодателството за победа на президентските избори кандидатът трябва да получи повече от 50% от гласовете на избирателите. Ако никой не успее на първи кръг, на 4 февруари ще се проведе балотаж между двамата събрали най-много кандидати.

Сред кандидатите са действащият президент на страната Никос Анастасиадис, кандидатът на основната опозиционна Прогресивна партия на трудовия народ на Кипър Ставрос Малас, председателят на Демократическата партия Николас Пападополус.

Според местните политолози и социологическите проучвания няма да има ясен победител на първи кръг.

Смята се, че Никос Анастасиадис ще застане на първо място, не ще получи не повече от 35% от гласовете, но ще излезе на балотаж. Основният въпрос е кой от кандидатите ще заеме второ място, което да му позволи да продължи борбата на втори кръг.

Според социологическите проучвания най-вероятно на второ място в първи кръг ще е или Малас, или Пападополус със съответно 26 и 24% от прогнозираните гласове.

В страната за изборите са открити повече от хиляда избирателни секции, а също така 38 в чужбина. 15 от тях с в различни градове на Гърция, 10 във Великобритания и по един в Берлин, Виена, Брюксел, Париж, Прага, София, Стокхолм и Хага.

Право на глас имат 550 хил. пълнолетни граждани на Кипър. Избирателните секции ще работят от 7:00 до 18:00 часа местно време (съвпадат с българското). Очаква се предварителните резултати от гласуването да бъдат обявени около половин час след края на изборния ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят