Президентът: Босна и Херцеговина може да разчита на българското председателство за европейска перспектива на Западните Балкани

Румен Радев

Босна и Херцеговина може да разчита, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС европейската перспектива на Западните Балкани ще бъдат един от приоритетите.

Това посочи президентът Румен Радев, който разговаря в София с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. Румен Радев и Младен Иванич обсъдиха предизвикателствата пред развитието на региона, ниските темпове на икономическо развитие на държавите на балканите, рисковете пред сигурността като политическата нестабилност, политическото напрежение, мигрантската криза, тероризма и радикализма.

Президентът посочи, че най-ефективният подход за справяне с тези рискове е интеграцията. "Потвърдихме необходимостта  от предоставяне на перспективата за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и в НАТО. Босна и Херцеговина може да разчитат, че по време на българското председателство на Съвета на Европа, Западните Балкани, тяхната перспектива за членство ще бъде един от приоритетите. Тук България наистина може да помогне много". Сараево очаква с опита си София да помогне на Босна и Херцеговина да направи решителната крачка към приближаване до ЕС, подчерта след срещата Младен Иванич.

"Босна и Херцеговина е единствената страна в тази част на Европа, която все още не е кандидат, въпреки, че желае да бъде. Ние сме към края на този процес на получаване на статут на кандидат. Ние се надяваме, че България ще ни помогне в мярката, с която е възможно да получим статут на кандидати, което е изключително важно за промяна на имиджа на картината за Босна и Херцеговина."

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България