Президентът Георге Иванов: Няма да гласувам на референдума за името на Македония

Шест дни преди референдума за новото име на Република Македония, от който зависи евроатлантическото бъдеще на бившата югославска република, президентът й Георге Иванов и правителството на премиера Зоран Заев водят все по-горещ задочен спор за това дали да участват македонците във вота или не.

Иванов, който е в Съединените щати за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН, заяви отново, че той лично няма да гласува на 30 септември, съобщи БНР. Пред имигранти в църквата „Рождество на пресвета Богородица“ в Детройт македонският президент заяви, че договорът с Гърция е унизителен.

„Възрожденците се бореха за свобода от духовното робство. Революционерите се бореха за свобода от политическото робство. Нима сега ние, след всички тези жертви, ще влизаме в ново робство? Нима ще се отречем от свободата да се наричаме със собственото си име?“, попита риторично Иванов.

В Скопие министърът на външните работи Никола Димитров обвини президента, че дава лош пример на сънародниците си, защото сега Скопие има шанс да остави проблема с името веднъж завинаги зад гърба си.

„Да се каже, че по този въпрос, заради който изгубихме много поколения - 27 години спорът не е решен, след обявяването на кампанията, че ще има референдум когато има взаимно приемливо решение на масата, да се каже, че няма се да гласува, е срамно действие и бягство от отговорност. И това се казва не от Македония, а отвъд океана“, каза Никола Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа