Президентът за мораториума на Марешки: Модернизацията на армията няма алтернатива

Модернизацията на българската армия няма алтернатива. Невежеството в сферата на сигурността не само е опасно, но накрая винаги излиза скъпо. Така президентът Румен Радев коментира искането на Веселин Марешки за налагане на мораториум върху средствата за армията.

Радев заяви, че война между институциите няма, информира Канал 3. "Има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси и целите пред нас да бъдат такива, че гражданите да имат по-голяма сигурност и по-високо качество на живот", коментира президентът.

Държавният глава призова да се даде възможност на правителството да анализира всички варианти по отношение на обявената идея за възобновяване на работата по проекта АЕЦ „Белене“ и за вдигане на  мораториума върху реализацията на проекта. „Това решение трябва да изключва финансовия риск за държавата и да има действени механизми за контрол на ядрения риск“, подчерта президентът.

В отговор на въпрос дали в България има автокрация, Румен Радев попита реторично: „Дайте ми определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в Народното събрание и да си тръгне след двадесет минути с оставката на председателя на парламента, който би трябвало да го контролира“, заяви държавният глава.

Президентът добави, че министър-председателят изобщо не се отзовава на исканията за изслушване в парламента, но може с вдигане на телефона да “завърти” на 180 градуса всички народни представители от мнозинството, за да прегласуват обратно решение, което са приели вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България