Президентът насрочи референдума на Слави за 6 ноември

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който официално насрочи дата за референдума на Слави Трифонов. Допитването до народа ще се проведе в същия ден, в който и президентските избори - 6 ноември. За това съобщиха вчера от „Дондуков“ 2.

Наесен гласоподавателите ще могат да кажат дали подкрепят да се въведе задължителното гласуване на изборите и референдумите, както и дали одобряват избирането на народни представители да става с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Третият въпрос на референдума е: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“

От президентството съобщават, че според за закона за референдумите при редовни избори и решение на парламента за национален референдум те се провеждат на една и съща дата. Ранното определяне на датата пък щяло да направи организацията около допитването по-лесна.

Първоначално въпросите за референдума бяха шест, но президентът сезира Конституционния съд, който по-късно обяви три от тях за противоконституционни и ги премахна. Те бяха свързани с броя на депутатите, въвеждането на електронно гласуване и възможността шефовете на полицейските управления да се избират от народа.

От „Шоуто на Слави“ обещаха осем дни преди вота за президент и референдума да „загреят“ с безплатен концерт на Орлов мост.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика