Президентът на Армения: Липсата на вяра в бъдещето изкара хората на улицата

Отсъствието на вяра в бъдещето, социалните трудности и чувството за неудовлетвореност са довели до народните вълнения в Армения, заяви президентът на страната Армен Саркисян в обръщение към гражданите, предава РИА Новости.

„Тези фактори са много съществени за гражданите на страната. Това е исторически момент за нашата родина, трябва да създадем нова Армения“, е заявил Саркисян, според цитата на Sputnik Армения.

Той е подчерта, че оценява високо мъдрото решение на Серж Саркисян да остави поста министър-председател на страната, което е позволило да се избегнат стълкновения.

След десет дни на масови протестни акции в Ереван, в крайна сметка премиерът на страната подаде оставка. Президентът Саркисян прие оставката на кабинета.

На девети април 2018 година Армения стана парламентарна република и сега именно министър-председателят притежава реалната власт. Акциите против избирането на Серж Саргсян за премиер на Армения започнаха на 13 април. Опозицията го обвини в неефективно управление и хвърли вината за влошената икономическа ситуация върху него. Четири дни по-късно протестиращите обявиха началото на „кадифена революция“. В момента за временно изпълняващ длъжността министър-председател е назначен Карен Карапетян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят