Президентът на Европейския политехнически университет подкрепи ВТУ в казуса с дипломите на 170 италианци

Проф. Джузепе Саконе предлага съдействието си пред родните институции

В ректорската канцелария на Великотърновския университет бе получено писмо от адвокат проф. Джузепе Саконе, президент на Европейския политехнически университет /ЕПУ/ , относно некоректни медийни публикации и коментари по отношение на курса за придобиване на учителска правоспособност на граждани от Италия.

В своето писмо до ректора на Великотърновския университет проф. Саконе изразява своето разочарование от предприетата кампания, която подкопава ползотворното сътрудничество между двата университета.

Президентът на ЕПУ изразява своята подкрепа към ръководството на Великотърновския университет и готовност за съдействие пред всички институции в България и Италия, за да бъдат изяснени причините за тази негативна кампания по отношение на Великотърновския университет.

В началото на юли тази година Министерството на образованието и науката, след проверка във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, сезира Главния прокурор на Републиката относно решение на Академичния съвет. Повод стана достоверността на взето решение на Академичния съвет, касаещо признаване на висше образование на 170 италиански граждани. Тогава от Министерството на образованието отправиха препоръки към проф. Христо Бонджолов и поискаха да се потърси дисциплинарна отговорност от всички длъжностни лица, допълнили протокола от заседанието на Академичния съвет на университета от 18 април 2016 г.

По-късно бе разпространена информация, че ВТУ е анулирал дипломите на италианските учители, което, ректорът проф. Бонджолов отрече. Той намекна, че негативната кампания срещу търновския вуз идва от заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, който беше уволнен като преподавател поради неявяване на работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България