Президентът на Киргизстан: Жените ни носят миниполи от 50-те години и никога не са и помисляли за колан с експлозиви

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев се опита да разубеди жените в страната да носят хиджаб или бурка с думите: "Нашите жени започнаха да носят миниполи през 50-те години на миналия век и никога не са и помисляли да носят колан с експлозиви", съобщи в. "Сън".

Той заяви, че жените се радикализират при носенето на облекло в съответствие с изискванията на исляма, предаде БГНЕС.

Неговите коментари дойдоха след няколко седмици протворечия, предизвикани от подкрепена от правителството кампания, обезкуражаваща жените в Киргизстан от носенето на ислямски одежди поради безпокойството от възможна „арабизация“ на страната.

Банери в цялата страна показват жени в традиционно облекло и за контраст представителки на нежния пол с бурки и надпис: „Бедните хора! Накъде са се запътили?“. Много хора в тази предимно мюсюлманска страна били възмутени от кампания и посочват, че традиционната в Киргизстан забрадка „елчек“ е почти толкова консервативна, като хиджаба.

Атамбаев коментира, че когато били издигнати плакатите,“някои умни хора се появиха и започнаха да сочат към миниполите“. Важното е да няма взривове и атентати, а не дали жените носят миниполи, допълни президентът.

Държавният глава на Киргизстан определи терористите като „луди хора“. Според него :“ Облеклото също може да промени понякога мислите на човек. Когато издирвахме затворници, които бяха избягали от център за задържане, при мен дойде Мелис Турганбаев (бивш министър на вътрешните работи) и каза, че те били подслушали телефонни разговори на съпруги и любовници на престъпници. Съпругите и любовниците им носели чували на главите си и искали да организират атентати.

"Ако не ви харесва Киргизстан, може да напуснете страната ни и да отидете, където искате. Ние можем да ви платим пътните разходи, дори и за Сирия," каза президентът на Киргизстан. През 2014 г. Атамбаев каза, че няма проблеми с традициите на исляма, а с "арабизацията на обществото и лишаването на киргизката нация от езика и традициите й".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия