Президентът на Македония: Влизането в НАТО и ЕС остават стратегически цели на Скопие

Влизането в НАТО и ЕС остават стратегически цели и най-големи приоритети на Република Македония и това би допринесло за развитието и просперитета на целия регион, подчерта македонският президент Георге Ивавнов в понеделник на срещата с американския министър на отбраната Джеймс Матис, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

Иванов, както съобщават от неговия кабинет, е заявил, че Македония остава стабилен стратегически партньор на САЩ и че и в бъдеще ще се бори за сигурността, свободата и демократическото развитие на региона и активно ще участва в съвместните активности в борбата против тероризма и останалите заплахи на глобално ниво.

Иванов и Матис са обменили мнения и за текущите политически събития в Македония, евроатлантическите перспективи на страната и двустранното сътрудничество между Скопие и Вашингтон в сигурността и отбраната.

Македонският държавен глава е благодарил за подкрепата на САЩ за провеждане на реформите в отбраната и сигурността в Македония, както от финансов, така и от технически аспект.

„Дори да не сме в НАТО, нашата армия е съвместима с Алианса и за това сме благодарни на САЩ. Това е вложение в бъдещето. Трябва да бъдем по-подготвени за новите заплахи и новите предизвикателства“, заяви президентът на срещата с Матис.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа