Президентът на разпит за МиГ-овете - на 12 април (ОБЗОР)

В съдебното разследване срещу бившия военен министър Николай Ненчев се търси къде и как точно е бил скрит договорът c руското дружество РСК-МиГ за ремонта на изтребителите. Заради този ремонт Ненчев е обвинен в престъпление по служба. В Софийския градски съд (СГС) днес бе разпитвана с часове бившата му заместничка Десислава Йосифова. Според обвинението Ненчев й наредил да заключи в служебната си каса документите и така не е осигурил летателната безопасност на пилотите и е ощетил министерството.

Вместо да спази сключения с руското дружество договор, Николай Ненчев започнал преговори с Полша за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29 и така „накърнил интересите на РСК-МиГ“, твърдят от обвинението. По време на заседанието защитникът на Ненчев - Петър Божков, поиска да не бъде даден ход на делото, тъй като подзащитният му е кандидат-депутат. Според Изборния кодекс Ненчев сега има пълен имунитет, дори самият той не може да се откаже от него. По време на кампанията той може да го загуби, но само ако се откаже от регистрацията си като кандидат за депутат. Божков поиска от съда отлагане на делото до излизането с решение на ЦИК за изборните резултати. СГС обаче даде ход на делото, тъй като обвиненията срещу бившия министър на отбраната са предявени преди вписването му в листите. „Не възразявам да бъде даден ход на делото. Ще се явявам въпреки предизборната кампания. За мен това е важно“, заяви Николай Ненчев.

По делото срещу него ще бъдат разпитани 23-ма свидетели, сред които и президентът Румен Радев. Той е призован да даде показания на 12 април в качеството му на командващ българските Военновъздушни сили през 2015 г. Обвинителният акт срещу Ненчев бе прочетен при закрити врата въпреки настояването на съдията докладчик Петър Стоицев заседанието да остане открито. „Мнението ми е, че обвинителният акт не трябва да е засекретен, не съдържа класифицирана информация“, настоя Стоицев. Според прокурорите Дойчо Тарев и Михаела Райдовска обаче обвинителният акт съдържа информация за бойната готовност на Въоръжените сили на България, което е държавна тайна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право