Президентът на Румъния вика партийните лидери на консултации за резултатите от референдума

"Мнението на хората, трябва да бъде изпълнено", заяви Клаус Йоханис

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви, че свиква политическите партии на консултации в двореца Котрочени по пътя на прилагане на резултатите от референдума, предаде БГНЕС.

"Изпратих покани за вторник и сряда, за да намеря най-добрите решения", каза той.

Държавният глава спомена, че преброяването на гласовете е приключило и 6,5 милиона румънци са отговорили с "Да" на двата въпроса на референдума - "Подкрепяте ли забрана на амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция?" и "Подкрепяте ли забраната за приемане на извънредни постановления от страна на правителството в областта на престъпления, наказания и съдебна организация?".

„Трябва да решим как да ги приложим, след като хората са решили така. За да намеря най-добрите начини, реших да призова партиите на консултации”, каза президентът Йоханис.

Запитан за промени в Конституцията, Йоханис каза, че няма да разчита на повече изменения. "Мнението на хората, трябва да бъде изпълнено", подчерта той.

Говорейки за предложението на управляващата социалистическа партия да сменят някои от министрите си румънският държавен глава заяви, че партията не е направила нищо по-добро от това да предложи бившия външен министър Титус Корнлатен. „Той бе авторът на катастрофалните избори през 2014 г. Очевидно предложението бе отхвърлено. Титус Корнлатен няма да бъде министър”, подчерта Йоханис.

„За катастрофата при организирането на изборите, политическата отговорност е на правителството на социалистите. Вината е тяхна. Не трябва да търсим портиер в някое посолство, за да го обвиняваме. Двамата (Теодор Мелешкану и вътрешният министър Кармен Дан) отидоха в телевизионните студия, за да заявят, че няма да подадат оставка. Поисках уволнението им, ”каза президентът Йоханис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа