Президентът на Румъния призова премиера на страната да подаде оставка

Президентът на Румъния Клаус Йоханис настоя за оставката на министър-председателя на страната Виорика Дънчила, предава Sputnik.

През април месец финансовото министерство на Румъния публикува доклад, в който се казваше че дефицитът на държавния бюджет е достигнал 4.46 млрд. леи (около 1,14 млрд. долара) в първото тримесечие на 2018 година.

„Най-вече имаме незадоволително развитие на публичните финанси. Дънчила трябва да напусне, за да отвори място за отговорни и компетентни хора. В този контекст е очевидно, че Ливиу Драгнеа и неговите хора нямат друг избор, който може да доведе до правилно и ефективно управление“, заяви президентът Йоханис по време на брифинг в понеделник.

Според президента, премиерът Дънчила не обръща достатъчно внимание на въпросите с инвестициите и управляващата Социалдемократическа партия се е провалила в решаването на съществуващите проблеми в страната.

В рамките на румънското законодателство, президент не може да освободи министър-председател. Това е възможно единствено от парламента на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа