Президентът на УЕФА: Мениджърите взимат твърде големи комисионни

Силният човек в европейския футбол от година насам се нарича Александър Чеферин. Адвокатът от Словения бе избран за президент а УЕФА на 14 септември 2016 г., но оттогава избягва да се появява под светлината на прожекторите с изключение на официалните събития. 49-годишният юрист рядко дава интервюта, но наруши медийното си мълчание пред германското списание „Кикер“. В интервюто си той говори за баснословните трансфери, реформата в Шампионската лига и смелата идея за европейско първенство в 13 държави през 2020 г.

- Кристиано Роналдо казва, през последните 10 години футболът като игра не се е променил особено, но извън терена нещата полудяват. Като гледаме трансферните суми – полудява ли футболът, г-н Чеферин

- Наистина, към днешна дата се дават невероятно високи суми за трансфери. Но... Такъв е пазарът.

- Докъде стигат границите на европейския футбол като бизнес?

- Аз смятам, че всеки бизнес има определени граници, в това число и футболът в Европа. На първо място говорим за един фантастичен продукт, който се продава добре. Това е много радостно, защото голяма част от приходите са насочени така, че да остават вътре във футбола, като се изразходват за неговото развитие. Проблемът са парите, които излизат навън от футбола.

- Къде отиват парите от трансфери, които се отклоняват от футбола?

- Мениджърите например прибират твърди високи комисионни от трансфери. Това са пари, които не се връщат във футбола.

- Полуделият трансферен пазар не е ли симптом за опасност в европейския футбол?

- Няма основание за паника. Работим по финансовия феърплей и за изравняването на силите в нашите турнири, които се радват на огромна популярност.

- Вярвате ли, че трансферите на „Пари Сен Жермен“ отговарят на финансовия феърплей?

- Надявам се. Ако не е така, ще се наложи да припомним правилата на финансовия феърплей. Не само на „Пари Сен Жермен“, а на всички клубове. Наблюдаваме внимателно ситуацията, повярвайте ми! Проверяваме всеки клуб.

- Политиката на клубове като „Пари Сен Жермен“ принуждава ли УЕФА да мисли за нови мерки?

- Времената се променят и ние трябва да реагираме адекватно. Трансферът на Зинедин Зидан от „Ювентус“ в „Реал“ (Мадрид) през 2001 г. беше в приблизително същите параметри с този на Неймар от „Барселона“ в „Пари Сен Жермен“, ако сравним бюджетите на клубовете и пазара по онова време и сега. През юни ние започнахме да работим върху промяната на правилата и сключените това лято сделки са факт, който подкрепя необходимостта от реформи.

- Но трансферните правила са в правомощията на ФИФА.

- Ние можем да оказваме влияние, тъй като най-големите трансфери, с изключение на Китай, се случват в Европа. УЕФА ще има думата за всичко, което касае финансовия феърплей и балансирането на турнирите.

- Кой купува футболистите – клубовете или държавите?

- Естествено, че клубовете. Усещам защо ме питате (б.р. – заради връзката на държавата Катар и „Пари Сен Жермен“), но когато има нещо конкретно, ще коментирам.

- В миналото „Пари Сен Жермен“ и „Манчестър Сити“ са наказвани за нарушаване на финансовия феърплей. Нужно ли е санкциите да бъдат по-строги?

- Говоря за всички клубове, не само за „Пари Сен Жермен“. Ние разполагаме с голям арсенал от наказания като изключване от турнири и отнемане на точки.

- Клубовете наясно ли са?

- Знаят го. Ние не сме бюрокрация, която иска да убие клубовете. Комуникираме с тях, за да знаят какво трябва да се прави. Когато те не чуват какво им казваме, трябва да реагираме. Финансовият феърплей е създаден, за да осигури на клубовете финансова стабилност, а не да изравнява силите между отборите. УЕФА не може да заличи разликата между елитните клубове и останалите. През 2010 г. клубовете в Европа бяха на минус 1,7 милиарда евро. Днес са на минус 286 милиона евро. Това е успех за нас.

- През 2016 г. казахте, че не бива 50-те най-добри футболисти в света да играят в петте най-богати клуба. Как ще го предотвратите – с данъчни мерки или с таван на заплатите?

- Не знам дали това е възможно, защото е въпрос от компетенцията на Европейската комисия. Има и други мерки като въвеждане на ограничения върху картотекираните футболисти или за отдаването под наем. Има един клуб, който е дал под наем 22 футболисти. Други купуват играчи, за да отслабят съперниците си. Един клуб в Италия притежава 103 футболисти с договори. Тук може да се намеси само Европейската комисия, не УЕФА.

- Като президент на УЕФА доволен ли сте от реформата в Шампионската лига?

- Първо искам ви уверя, че Шампионската лига ще продължи да бъде най-добрият турнир в света, не се съмнявайте! Най-хубавото би било всяка държава да има равни шансове. Ние опитваме да увеличим шансовете на отборите от по-малките държави. Но петте страни с най-силни първенства генерират 86% от приходите, като 60% остават за тях, останалите 26% се разпределят солидарно. И аз като словенец бих искал всяка година да има словенски отбор в групите на Шампионската лига, но...

- Ще бъде ли добре за Шампионската лига, ако „Реал“ (Мадрид) я спечели за трети път поред?

- Най-добре ще бъде, когато най-силният отбор печели. В последните два сезона това беше „Реал“ (Мадрид). Ще става все по-невероятно аутсайдер да успее да я спечели.

- Шампионската лига изглежда като затворено общество ...

- ...в което през новия сезон участва „Марибор“ с бюджет от пет милиона евро и стадион за 12 000 души.

- Но няма да стигне до четвърт или полуфинал.

- „Монако“ игра полуфинал, „Лестър“ – четвъртфинал. Но фаворити остават обичайните заподозрени.

- През 2020 г. за първи път европейското първенство ще се играе на 13 стадиона в 13 държави. Вие бихте ли взел подобно решение?

- Аз не бих повторил подобно решение. Защото ни създава проблеми. Сблъскваме се с различни трудности, дори с валутата, защото не всички страни домакини използват еврото. Да обединиш символично Европа е красива мисъл, но това първенство не е модел за бъдещето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят