Президентът на Швейцария поиска референдум за изясняване на позицията на страната спрямо ЕС

Президентът на Швейцария Дорис Лютард заяви в неделя, че иска да назначи референдум за изясняване на позицията на страната спрямо Европейския съюз, след като отношенията между Берн и Брюксел се охладиха през последната седмица, предава Reuters.

Между Швейцария и ЕС се появиха търкания, след като Великобритания започна да подготвя сделка за бъдещите търговски отношения с Брюксел след Брекзит, като част от общ договор за бъдещите двустранни отношения.

Във връзка с това, в Швейцария се надигнаха гласове за осигуряване на нов „рамков“ договор за регулиране на отношенията между Берн и Брюксел, който да замени съществуващите над 100 двустранни споразумения между страните.

Отношенията започнаха да се влошават през изминалата седмица, когато ЕС даде на швейцарската борса само ограничен достъп до пазара на Съюза, предизвиквайки заплахи от Швейцария за ответен удар, тъй като страната определя действията на Брюксел като дискриминационни.

„Двустранните отношения са важни“, заяви Лютард в интервю пред швейцарското издание Sonntags Blick. „Затова ние трябва да изясним позицията си за отношенията ни с Европа. Трябва да определим посоката, в която ще тръгнем“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа