Президентът на Южна Корея иска да създаде общо икономическо пространство с КНДР

Южннокорейският президент Мун Дже-ин иска да създаде общо икономическо пространство със Северна Корея.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви в сряда, че планираната трета среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен-ун през следващия месец ще бъде още една стъпка към денуклеариацията на Корейския полуостров и слагане край на Корейската война от 1950-53 година.

Създаването на съвместна икономическа общност между Северна и Южна Корея и въвеждане на възможност за неограничен трансграничен транспорт ще бъде "истинско освобождаване", заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин.

"Ние трябва да преодолеем това разделение за нашето оцеляване и развитие. Въпреки че политическо обединение може би е далеч, установяването на мир между Юга и Севера и свободно движение и формиране на обща икономическа общност е истинско освобождаване за нас ", се казва в съобщението на агенция Yonhap, цитирано от Sputnik.

Мун заяви, че общността ще включва шест страни от Североизточна Азия и Съединените щати, а от офиса на президента е посочено, че става дума за Северна, Южна Корея, Китай, Япония, Монголия, Русия и Съединените щати, предаде агенция Yonhap.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия