Президентът Радев: Бедността на българина е упрек към всички нас (СНИМКИ)

Снимка: Пламен Стоименов

Благодаря за възможността да бъда президент на държава с 13-вековна история! Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Това заяви от парламентарната трибуна новоизбраният президент Румен Радев в първото си обръщение към народните представители и българския народ.

"Държавност се гради с натрупване, затова бих желал да изкажа благодарност за постигнатото от моите предшественици - Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев", каза още в началото на словото си Радев.

"Страната ни е член на ЕС и НАТО, от панорамен поглед тя е изпълнила целите на политическия преход. Погледът на обикновения гражданин обаче вижда друго - свикнали сме да гласуваме, но вече не го правим, имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България, а отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм", заяви новият президент.

Проведеният референдум, макар и под законовия праг, показа, че българите искат личности в парламента и по-ниски партийни субсидии. Отговорност на народните представители е да изпълнят волята им.

Липсата на справедливост е навред - пропастта между бедни и богати, контрастът между столицата и страната, бедният Северозапад. Несправедливостта е сред основните мотиви за имиграцията.

Правосъдието е бавно, шири се чувство за безнаказаност. Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание. В същото време тя не трябва да се приема като панацея за справяне с недъзите на обществото. Без неговата непрмиримост няма как да се справим с корупцията и несправедливостта.

Реформите в здравеопазването и образованието не доведоха да желание резултат, каза още президентът Радев, като отново изтъкна разликите между по-големите и по-малките населени места. Той се обяви за оптимизация броя на висшите училища и нарече "невежество" разбирането, че науката може да се финансира само с пазарни механизми и без държавна подкрепа.

"Българската икономика изглежда устойчива - данъците са ниски, но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго. Корупцията и несигурната административна среда отблъскват чуждите инвеститори. Бедността на българина е упрек към всички нас", посочи държавният глава. Радев се обяви против икономическата логика, че слабите са в тежест на обществото и подчерта, че общество, което загърбва нуждаещите се е обречено на фалит.

"Като държавен глава няма да допусна орязване или фактическо обезсилване на президентските правомощия", заяви още Румен Радев.

"Имате още една седмица", обърна се той към депутатите от дясно във връзка с реплики от залата към него.

Ще бъда президент на всички българи независимо от партийна принадлежност, религия и етнос. Ще се противопоставям решително на опитите за разделение на обществото, обеща той.

Той се обяви за активно участие в изработването на общите решения в НАТО и ЕС. По думите му, българската външна политика трябва да е изработена вътре в страната, а не извън нея и да помага на страната ни в намирането на партньорства.

Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, подчерта Румен Радев. "Противното би означавало непростима загуба на историческо време", добави той.

По думите му, засилването на конфронтацията между ЕС и Русия не е път към нейното преодоляване.

Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни да участват не само в ангажиментите към НАТО, но и да гарантират независимостта на страната, заяви още Радев, като посочи, че ще следи и участва в този процес. "От избора на новото въоръжение ще зависи за десетилетия наред отбранителната способност на въоръжените ни сили", посочи той. "Граждански контрол не означава гражданско управление. Военната експертиза трябва да заеме своята роля в развитието на въоръжените сили. Ще настоявам за воденето на реална бойна подготовка", допълни новият президент.

"Да си българин не е участ, да си българин е чест", каза в края на словото си Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика