Президентът Радев: България може да бъде врата за Ливан по отношение на ЕС

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

България може да бъде врата за Ливан по отношение на ЕС, както и Ливан да бъде нашата врата по отношение на региона на Близкия изток, каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с ливанския си колега Мишел Аун в Бейрут, където днес българският държавен глава пристигна на официално посещение, съобщава БТА.

И двамата президенти споделят убеждението, че двете държави имат голям потенциал за сътрудничество.

Не трябва да разчитаме само на търговия, а и на взаимни инвестиции и съвместни производства, отбеляза Радев. Той припомни, че има ливански инвестиции в България и те са доказали своята ефективност.

България може да бъде много полезна в редица инфраструктурни проекти, които предстоят в Ливан - в областта на строителството, хидротехническите съоръжения, енергетиката, посочи българският президент.

На срещата е била обсъдена и възможността за пряка авиолиния между двете страни.

Ще продължаваме да работим за по-голяма транспортна свързаност, коментира президентът Радев. Той информира, че в най-скоро време ще покани ливанския посланик в София и представители на българските авиопревозвачи, за да се обсъдят възможностите за такава авиолиния. Има пряка авиолиния между Ливан и Гърция, Сърбия, Румъния, България губи от това, че няма пряка авиолиния, и много от туристите отиват в тези съседни страни, смята българският президент.

Той отбеляза добрите връзки на двете страни в областта на образованието и културата, като допълни, че над 1500 ливанци са получили висше образование в България, особено в областта на медицината.

България високо цени и подкрепя усилията на Ливан за внасяне на баланс, за конструктивност, диалог и търсене на мирно решаване на проблемите в регионален план, посочи още българският президент. Ценим високо модела на Ливан на етническа и религиозна толерантност, посочи той.

Тема на днешните разговори е бил и проблемът с бежанската криза. Ливан е страната с най-голяма концентрация от бежанци на глава от населението в света, това е огромно натоварване на социалната система и на системата на здравеопазването, посочи Радев. Той подчерта, че България има активен принос в ЕС за оказване на съответната финансова помощ и и подкрепа на Ливан. България настоява Европа да се ангажира по-дълбоко с проблемите в региона, с проблемите на страните на произход и страните на транзит на бежанците, отбеляза българският президент.

Ливанският президент Мишел Аун каза, че двамата са обсъдили въпроса за сирийските бежанци и е запознал българският президент с трудностите, които представлява за Ливан присъствието на такъв голям брой бежанци, които се добавят към хроничния проблем с палестинските бежанци. Облекчаването на съдбата на сирийските бежанци и на държавите, които ги приемат, е обща отговорност на света, смята Аун.

На пресконференцията ливанският президент отбеляза добрите отношения между България и Ливан. Той изрази надежда да бъде открита пряка самолетна линия между двете държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България