Радев след среща с Порошенко: Българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството

Румен Радев

България е получила уверението, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството, които ограничават изучаването на майчин език след пети клас в училище. Това обяви президентът Румен Радев след среща с колегата си от Украйна Петро Порошенко, предаде БНР.

В Ню Йорк държавният глава заяви, че украинският президент е поел лично ангажимент към българското малцинство: "Разбрахме се категорично, че няма да има никакви допълнителни ограничения за изучаване на български език в училищата."

Двамата лидери са дискутирали и идеята скоро в България да пристигне украинският министър на образованието, с когото да се уточни как по-добре да бъдат защитени българските интереси.

Акцент на двустранната среща е било и украинското Постановление 449, което засяга България, Ирландия и Кипър. Наредбата е протекционна мярка, която поставя бизнесите в тези три страни в неблагоприятно положение при някои сделки. Радев и Порошенко не са дискутирали въпроса за санкциите срещу Русия.

Днес президентът Радев ще изнесе речта си пред Общия дебат на 72-рата Генерална асамблея на ООН. Изказването му е планирано за 19 часа българско време. В Ню Йорк президентът Радев проведе срещи и с краля на Йордания Абдула Втори и президента на Иран Хасан Рохани, с които е обсъждал ситуацията със сигурността в района на Близкия Изток и разширяването на енергийната инфраструктура, свързваща Европа с Азия, както и процеса на енергийна диверсификация за България.

https://twitter.com/RHCJO/status/910178742668021760

 

 

 

На среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз, в която участва и българският първи дипломат Екатерина Захариева, беше обсъждана ситуацията в Либия. Очаква се, в рамките на заседанието на ООН, специалният представител на Световната организация Гасан Саламе да представи план за решаване на ситуацията в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България