Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на официалното честване на 24 май – Деня на българската просвета и славянската писменост - пред сградата на Националната библиотека в столицата.

"Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста", допълни държавният глава.

На празника присъстваха стотици ученици и учители. Освен президентът Радев, на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, Негово Светейшество патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието Красимир Вълчев, членове на правителството, народни представители, дипломати, чуждестранни гости. Специален гост на тържеството е генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

"Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли", изтъкна Радев.

С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезват културите. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова ние българите сме призвани да пазим нашият език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на български народ", подчерта държавният глава.

"24 май е празник на всички светли умове, които не се примиряват с невежеството и вярват в просветения прогрес", заяви държавният глава.

"Позволете ми пред всички вас най-сърдечно да благодаря на генералния директор на ЮНЕСКО, че прие поканата ми да бъде с нас именно в днешния вълнуващ ден", допълни Радев. "Вярвам, че вашата визита е признание за приноса на България към световното духовно богатство е ясен знак, че на полето на културата няма малки и големи държави", обърна се той към Одри Азуле.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България