Президентът Радев: Вероятно ще има коалиция, а коалиция значи компромис

Държавният глава Румен Радев призова от Пловдив управляващите партии у нас да намерят най-доброто за България решение и да съставят кабинет на националната цел и националното единение.

"Моментът е труден и ни очакват доста предизвикателства. Има различни варианти за новото правителство на страната. Най-вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция, което означава и компромиси. В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това наистина ще бъдат едни сериозни компромиси. Нека те спокойно обмислят какво означават тези компромиси, каква е тяхната цена и най-важното - в никакъв случай да не взривят бъдещото управление. Нека да дадем време на партиите да си свършат своята работа по формиране на правителство. Не искам по никакъв начин да влияя.

По конституция президентът провежда консултациите с партиите, но не формира коалициите. Надявам се да се намери най-доброто решение за България и да имаме кабинет на националната цел и националното единение", заяви президентът Румен Радев при откриването на 6-ия Европейски панаир на предприятията и кооперациите от социалната икономика.

По отношение на предстоящите консултации с политическите партии, държавният глава заяви, че има още време. "Първо трябва да свикаме 44-ото Народно събрание в законоустановения срок, който по Конституция е до един месец след края на изборите. Моите виждания са, че ще осъществим консултациите по-рано", допълни президентът.

Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори са протекли нормално и даде висока оценка за организацията им. "Искам да благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с тези избори, защото свършиха чудесна работа. За мен изборите протекоха нормално, българите имаха възможност да изразят своя глас", коментира президентът на България. Според него "резултатите отразяват волята на целия български народ".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика