Президентът Радев: Гласувах за прозрачното и ефективно управление на София

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас на балотажа на местните избори в София. "Гласувах за прозрачното и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица", заяви държавният глава. Той призова гражданите да гласуват, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определи тяхното бъдеще.

"Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират доверието в изборния процес. Ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда и партиите, за да обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес", каза още Радев.

По думите му продължава да има нежелание за въвеждане на машинното гласуване, което според него ще реши въпроса с огромния брой недействителни бюлетини.

Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана предизборно за евтин вътрешнополитически пиар, от която и да е страна. Това заяви \Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за изказване на президента на Франция Еманюел Макрон в интервю за френско списание.

Според президента трябва да е категорично ясно, че в рамките на Европейския съюз българите не са „мигранти“, защото са граждани на Обединена Европа с право на свободно придвижване. Държавният глава посочи, че е имал много срещи с президента на Франция, на които Еманюел Макрон ясно е изразявал своите амбиции за европейско лидерско. „Те ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото остава съмнение за чертаенето на нови разделителни линии. Освен това, в европейската политика е неуместно и недопустимо да се лепят национални етикети“, заяви Румен Радев.

По думите на президента подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не водят и до непремерени официални реакции. „Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За България е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси“, каза Румен Радев и даде пример с пакета „Мобилност“, приемането на страната ни в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК и на постмониторинговия механизъм на ПАСЕ и други. „Ако нямаме подкрепата на Франция по тези теми, какви са причините за това - дали това се дължи на недостатъчна работа тук, вътре в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения и интереси навън?“, попита президентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика