Президентът Радев за Лозан Панов: Ако иска да е политик, да напусне съдебната система

„Президентската институция не може да бъде заложник на лични интриги в съдебната система. Нека да спазват закона, а не да призовават за неговото нарушаване. Нека да се въздържат от политически коментари. Ако искат да бъдат политици, да напуснат съдебната система.“ Това каза пред БНР президентът Румен Радев, коментирайки последните действия на председателя на ВКС Лозан Панов.

Държавният глава каза, че ще приеме не само Панов, но и главния прокурор, ресорния вицепремиер Екатерина Захариева, председателя на правната комисия в НС и други висши магистрати. „Президентът ще допринася за върховенството на закона. Трябва да има дебат, но разговорите трябва да са изчистени от олигархични интереси и да са по същество. Трябва да говорим за цялата съдебна система, а не само за прокуратурата“, подчерта Радев.

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано, каза президентът във връзка с предложението в България да бъде възстановена наборната военна служба.

„По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия“, заяви държавният глава.

„Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл“, посочи Радев.

По думите му в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана, като политика спрямо хората, са символични. „Ако наистина това бъде тригодишната бюджетна прогноза, не виждам как изобщо ще решим проблема с некомплекта в армията и как ще мотивираме и задържаме личния състав“, заяви върховният главнокомандващ и обясни, че трябва да се търси сериозно решение.

Попитан как работи със службите за сигурност, Румен Радев благодари на службите и на прокуратурата, защото в предизборната кампания са имали почти ежедневна работа с тях.

„Те се справиха по един прекрасен начин. Там работят наистина невероятни специалисти. Отстояхме достойнството, независимостта на България. Гарантира се благодарение на тези служби един честен изборен процес“, допълни президентът и отчете, че са елиминирани опитите за външни вмешателства.

Той посочи, че е подкрепил политически тези служби и те са си свършили работата, както трябва. „Що се отнася до това отстъпление на Държавна агенция „Разузнаване“ от президентската институция към Министерски съвет, за мен това категорично е грешка“, каза президентът.

Той допълни, че президентът представлява България в международните отношения и има нужда от такава служба, която да му предоставя необходимата информация за вземане на решение в реално време. По отношение на ДАНС Румен Радев обясни, че основната функция на тази служба е информационна. „Разбира се, цялата дейност, касаеща контраразузнаване, антитероризъм, оперативна дейност, тя е изключително наложителна за всяко едно правителство“, допълни Радев.

Трябва да имаме една дългосрочна политика, така че да бъдат фокусирани усилията на всички институции по най-ефективен и ефикасен начин, категоричен е той.

Върховният главнокомандващ Радев заяви, че категорично не приема позицията на министъра на отбраната Каракачанов, че няма право на мнение по българската позиция на срещата в НАТО на 25 май в Брюксел.

„Ако бях следвал на своите заседания до момента - и в Брюксел, и в Малта на Съветите на Европейския съюз - само подадените декларации, подготвени по точки от министерствата, в момента нямаше в Римската декларация да има залегнали ясни приоритети за кохезионна политика, нямаше да има на бюрото и на Юнкер, и на Туск, и на госпожа Меркел предложения от България за оперативен план за противодействие в случай на ескалация на миграционния натиск по нашите граници. Нямаше да ги има и тези 425 милиона евро като предложение за дооборудване на "Гранична полиция" на България за борба с нелегалния трафик. Не става въпрос да се четат някакви готови, подготвени декларации. Обстановката на тези съвети е много динамична и точно благодарение на начина на формиране на позицията на България на тези съвети, на които аз участвах, вече се говори и то открито, че България се връща като фактор във външната политика, защото България започна открито да поставя проблеми.“, коментира още държавният глава.

Според Радев, Каракачанов е „опитен политик“, който познава проблемите на въоръжените сили и „милее истински за българската армия“. Той изрази увереност, че вицепремиерът ще е един „добър министър на отбраната“, но допълни:

„Разбира се, мога да го посъветвам за някои стъпки, които той предприема. Първо, изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили - това, за мен, е абсурдно. Не може да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Ние стигнахме до днешното състояние на Българската армия точно поради дълги години производство на такива доклади - розови доклади, които замитат проблемите.

Изводите наистина са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор. 20% некомплект! Това е изключително много!! За отделни формирования на сухопътни войски и като цяло сухопътни войски при войнишкия състав този некомплект е 30 процента! Да не говорим за социалния статус на военнослужещите и цивилните служители. Да не говорим за тяхната мотивация. Но, този доклад не задълбава, поради неговата откритост, в други важни проблеми. Ако вече задълбаем в състоянието на техниката и въоръжението, ще стигнем до още по-тревожни констатации. Давам само един пример: от всички изтребители МиГ-29, които летят в момента. От две години би трябвало те да са на земята. Всички те летят с удължен ресурс.“, обясни президентът.

Първият насрочен от президента КСНС е на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на България и необходими мерки за нейното укрепване“, тъй като всички виждаме, че средата за сигурност и в регионален, и в глобален план е изключително сложна. Това генерира потенциални заплахи и рискове за сигурността на всички ни, каза още Румен Радев.

„Затова насрочих и този първи Консултативен съвет за национална сигурност - за да може да бъдат изложени и дискутирани тези рискове и заплахи, да оценим каква е нашата възможност да отговаряме реално в момента и в перспектива на тези предизвикателства, какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби, от какви промени имаме нужда, и доктринални, защото много от стратегическите документи вече са остарели. Те не съответстват на тази съвременна среда за сигурност. Какви организационни мерки трябва да се предприемат, какви финансови. Това е изключително важно.“, каза Румен Радев, който изтъкна, че националната сигурност е комплексно понятие и се простира от външните заплахи до гарантиране на сигурността на всеки български гражданин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България