Президентът Радев: Искането на правителството за оставка на шефа на БФС е недопустима намеса

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Не трябва да съдим за футбола като някакво единично отделно явление от държавата. Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това.

Така президентът Румен Радев коментира двубоят България-Англия, след който последва оставката на президента на БФС Борислав Михайлов и влизането на ГДБОП в сградите на футболния съюз, предаде БГНЕС. Радев направи коментара си след като поднесе венец пред Паметника на българския летец по случай празника на авиацията и Военновъздушните сили.

"Недопустимо е народ, спасил всички свои евреи по време на Втората световна война, да бъде обвързван с расизма", посочи Радев.

Държавният глава обаче каза, че искането на правителството за оставка на шефа на БФС е недопустима намеса и призова отговарящите за охраната на мача също да поемат отговорност. "Не искам в никакъв случай да се превръщам в адвокат на президента на БФС, най-малкото заради липса на характер на терен и заради самата игра. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата Федерация", допълни президентът.

"Крайно неприятно е България, която спаси 50 хил. евреи, която не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта, в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем. Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство. Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези редициви ще продължават", допълни още държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България