Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии - с духовния им блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ. Това каза президентът Румен Радев по време на традиционния прием по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Повече от 160 години на днешния ден с гордост честваме българската просвета, култура и духовност, българският език и азбука. Те са заложени здраво в основите на нашата държавност и идентичност. Тяхната сила и красота ни съхрани като общност и ни проведе през изпитанията и превратностите на времето. Чрез тях България е припознавана като страна с богато културно наследство. Това неоценимо богатство трябва да пазим, но само това не е достатъчно. Днес светът се движи с бързи крачки. Да се гордеем и да популяризираме нашето славно минало е дълг, но не по-малко важно е каква култура и духовност, каква наука и образование развиваме днес, какво бъдеще инвестираме в нашите деца. Само преди броени часове от този невероятен музей отпътува генералният директор на ЮНЕСКО със своята делегация, която сподели не само уникалният празник на един народ на духа, не само остана с прекрасни впечатления и изрази своята лична и на ЮНЕСКО признателност към нашето богато духовно наследство", каза още Радев.

Той посочи, че най-вече е била възхитена от таланта на българските деца. "Нека ги аплодираме. За това днес искам да благодаря на всички вас - нашите съвременни будители. На вас, нашите учители, учителите на нашите деца, които неуморно продължават да откриват пред тях нови хоризонти, на читалищните, библиотечните и музейните дейци, които съхраняват нашите достижения и ги правят достояние на идните поколения. На нашите академични и научни среди, които градят нашето бъдеще, на творците, на хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни самочувствие като българи и продължават да прославят България пред света", каза държавният глава.

Той припомни думите на един наш общественик, че "преди кирилската азбука България беше силна, но не беше велика, защото имаше дворци, но нямаше училища". "Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ. Честит празник!", пожела държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България